petek, 26 marec 2021 08:21

ODPADKI, EMBALAŽA - poročanje do 31.marca 2021

POROČANJE O ODPADKIH, EMBALAŽI, ODPADNI EMBALAŽI - Novo tolmačenje Ministrstva za okolje in prostor

Republike Slovenije za okolje (ARSO) je na svoji spletni strani objavila  NOVICO, da morajo poročati le tisti izvirni povzročitelji, pri katerih so bili v letu 2020 preseženi vsi trije pogoji (zaposlovali ste 10 oseb ali več, nastalo vam je 10 ton odpadkov ali več, nastalo vam je 5 kg nevarnih odpadkov ali več). Ne pozabite pa poročati o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, če ste zavezanec.

Če torej ne izpolnjujete vseh treh pogojev, to navodilo pomeni, da vam ni potrebno poročati za leto 2020! Če torej izpolnjujete le dva pogoja (npr. imate več kot 10 ton odpadkov in imate tudi več kot 5 kg nevarnih odpadkov, ne zaposlujete pa 10 ljudi) vam ni potrebno poročati! To pa ne pomeni, da smete opustiti vsa ravnanja in evidence, ki so povezana z odpadki. Navedeno preprosto pomeni, da je upoštevana pripomba OZS, da je nesmiselno večkratno poročanje o enem odpadku - saj o odpadkih vsekakor poročajo osebe, ki ravnajo z odpadki (bodisi zbiralci, predelovalci, ipd.), torej tisti, ki so jim odpadki oddani.

Tisti izvirni povzročitelji odpadkov, ki pa presegate vse tri pogoje, torej da ste:

  • zaposlovali ste 10 oseb ali več,
  • pri vas je nastalo vsaj 10 ton odpadkov,
  • nastalo pa je tudi vsaj 5 kg nevarnih odpadkov,

pa morate v skladu z 29. členom Uredbe o odpadkih (Uradni list RS, št. 37/15, 69/15 in 129/20) najkasneje do 31. 3. 2021 oddati poročila o nastalih odpadkih in ravnanju z njimi za leto 2020. Obrazec za poročanje v obliki Excelove datoteke z imenom "Verzije V0 letnih poročil o nastajanju odpadkov v proizvodnih in storitvenih dejavnostih za leto 2020" najdete na spletni strani ARSO (Odpadki - poročila in publikacije). V datoteki so že izpolnjeni podatki o oddanih odpadkih, ki temeljijo na poročanju oseb, ki ste jim odpadke oddajali skozi celo leto. V že izpolnjeni verziji V0 poiščite vaše podatke in preverite če so pravilni. Če so pravilni, potrdite pravilnost podatkov tako, da pošljete mail na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  v katerem obvezno navedite tudi svojo matično ali davčno številko podjetja. V takem primeru ste svoje letno poročanje zaključili.

Če pa se predizpolnjeni podatki ne ujemajo z vašimi, če torej niso pravilni, pa ste dolžni poročati. To storite tako, da s podatki iz vaših lastnih evidenc izpolnite oz. jih zapišete v objavljeni obrazec "ODP-nastajanje 2020 (Excel) za koledarsko leto 2020" in ga oddajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. v skladu z naslednjimi objavljenimi navodili:

 Če ste zavezanec za poročanje o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, pa obrazce najdete na spletni strani ARSO - Ravnanje z ..., kjer najdete tudi navodilo za izpolnjevanje letnega poročila.