ponedeljek, 05 junij 2023 11:38

OSNOVE ZA IZRAČUN NADOMESTIL -nov postopek na portalu SPOT

Nov e-postopek: Pridobitev podatkov za izračun osnove nadomestila plače

 
Na portalu SPOT se s 1. julijem 2023 uvaja nov e-postopek, prek katerega bodo lahko delodajalci, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS), od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) pridobili podatke za potrebe obračuna nadomestila plače med začasno zadržanostjo delavca od dela zaradi zdravstvenih razlogov.

Nov e-postopek bo namenjen delodajalcem, ki ob pripravi obračuna nadomestila plače (refundacije) za svoje novo zaposlene delavce ne razpolagajo s podatki o osnovi za nadomestilo. Upravičenost do prejema teh podatkov, ki so davčna tajnost, bo delodajalec izkazal z elektronskim bolniškim listom (eBOL).

Pooblastila

Ker gre za nov e-postopek, bodo delodajalci morali urediti tudi pooblastila. Nov, dopolnjen obrazec za urejanje pooblastil bo na portalu objavljen predvidoma po 19. juniju 2023, vnos pooblastil pa bo omogočen s 1. julijem 2023.

Nov e-postopek: Pridobitev podatkov za izračun osnove nadomestila plače Na portalu SPOT se s 1. julijem 2023 uvaja nov e-postopek, prek katerega bodo lahko delodajalci, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS), od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) pridobili podatke za potrebe obračuna nadomestila plače med začasno zadržanostjo delavca od dela zaradi zdravstvenih razlogov. Nov e-postopek bo namenjen delodajalcem, ki ob pripravi obračuna nadomestila plače (refundacije) za svoje novo zaposlene delavce ne razpolagajo s podatki o osnovi za nadomestilo. Upravičenost do prejema teh podatkov, ki so davčna tajnost, bo delodajalec izkazal z elektronskim bolniškim listom (eBOL). Pooblastila Ker gre za nov e-postopek, bodo delodajalci morali urediti tudi pooblastila. Nov, dopolnjen obrazec za urejanje pooblastil bo na portalu objavljen predvidoma po 19. juniju 2023, vnos pooblastil pa bo omogočen s 1. julijem 2023.