Gostinci

V Sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je združenih okoli 1.500 članov, ki se, ukvarjajo z gostinstvom in turizmom.

Usmeritev dela Sekcije za gostinstvo in turizem je predvsem sodelovanje pri oblikovanju, spreminjanju in dopolnjevanju zakonodaje in predpisov, ter drugih pogojev, ki se nanašajo na dejavnost članov sekcije. Sekcija je aktivna tudi pri obveščanju članov sekcije in javnosti o delu sekcije in o vseh dogajanjih in novostih s področja gostinske zakonodaje. Pomembna je njena skrb za redno in dopolnilno izobraževanje članov in njihovih zaposlenih ter aktivno vključevanje v prenovo programov za poklicno izobraževanje. Vzporedno tečejo tudi aktivnosti pri izvajanju mojstrskih izpitov. Sekcija za svoje člane in njihove zaposlene organizira tudi oglede specializiranih sejmov, predvsem v tujini.

Sekcija glede na aktualno problematiko organizira posamezna izobraževanja ter regijske sestanke gostincev, saj so mnenja članov po regijah zelo pomembna za usmeritev in delo sekcije. Pristojna ministrstva opozarja na problematiko, na katero opozarjajo gostinci ter zahteva spremembe predpisov z namenom poenostavitev in zmanjšanja administrativnih obveznosti.

V mesecu novembru sekcija vsako leto organizira tradicionalno Strokovno srečanje gostincev, na katerem gostinci dobijo nove koristne informacije s področja njihovega delovanja in se pogovorijo o problematiki s katero se srečujejo vsakodnevno pri svojem delu. Zaradi lažjega informiranja in bolje organiziranega delovanja čimvečjega števila gostincev, bo sekcija tudi v prihodnje podpirala ustanavljanje gostinskih sekcij v območnih obrtnih zbornicah oziroma v regijah.

Sekcija za gostinstvo in turizem je oblika organiziranosti v OZS, ki združuje člane v isti dejavnosti - njen položaj in način delovanja je določen v Statutu OZS, posebej pa še v poslovniku sekcije. Poslovnik določa način dela sekcije in njene organe, način volitev ter pravice in dolžnosti članov. Sekcija ima upravni odbor, ki šteje 11 članov. Upravni odbor ima neprofesionalnega predsednika ter dva podpredsednika.

Predsednica sekcije v mandatnem obdpbju 2022 - 2026, ki je istočasno tudi predsednica upravnega odbora sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS je Patricija Furlan. 

Upravni odbor Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS za mandatno obdobje 2022-2026:

  1. Patricija Furlan, Branik (OOZ Nova Gorica) -  predsednica, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  2. Marcela Klofutar, Radovljica - podpredsednica, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  3. Janez Bratovž, Ljubljana – podpredsednik, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  4. Blaž Cvar, Radlje ob Dravi
  5. Mate Matjaž, Piran
  6. Marko Budja, Maribor
  7. Nina Čarman, Škofja loka
  8. Mateja Hrvatin Kozlovič, Koper
  9. Mojca Trnovec, Ljubljana-Šiška
  10. Janez Vuk, Ptuj
  11. Klaudija Žilavec, Lendava
Upravni odbor  je za poslanca v skupščini OZS imenoval Mate Matjaža.
ponedeljek, 20 maj 2024 13:02

ZAKON O GOSTINSTVU - javna obravnava

V javni obravnavi je predlog novega Zakona o gostinstvu. Zakon ureja kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem, definira nove vrste nastanitvenih…
sreda, 14 junij 2023 11:35

KOLEKTIVNA POGODBA ZA GOSTINSTVO...

KATERE DELODAJALCE ZAVEZUJE Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma nima celotne razširjene veljavnosti, ampak delno razširjeno…
petek, 03 marec 2023 12:20

BREZGLUTENSKA AKADEMIJA

 »BREZGLUTENSKA AKADEMIJA« -  brezplačno spletno izobraževanje Izobraževanje Brezglutenska akademija organizira  društvo Cliac Slovenia v sodelovanju z OOZ Novo mesto, na…
sreda, 11 januar 2023 08:27

ZAKON O OMEJEVANJU UPORABE TOBAČNIH...

Povezani izdelki za kajenje po Zakonu o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v gostinskih in drugih javnih objektih  Zdravstveni…
ponedeljek, 25 oktober 2021 13:35

KADROVSKE ŠTIPENDIJE 2022/2023

Oddaja potreb po kadrovskih štipendistih za šolsko oz. študijsko leto 2022/2023 Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije…
petek, 18 september 2020 08:41

KORONAVIRUS - Ukrepi za gostinski...

 Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja različna navodila in priporočila za izvajanje posameznih dejavnosti z namenom preprečevanje okužbe z virusom…
četrtek, 16 julij 2020 15:46

KORONAVIRUS - Ukrepi za gostinsko...

NIJZ je 8.7.2020 objavili dopolnjena Priporočila pri izvajanju turistično-gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2. Bistvene dopolnitve: dodan je naslednji…
V času epidemije je za opravljanje gostinske dejavnosti potrebno upoštevati: Zaposleni: Priporočila NIJZ, Nacionalnega inštituta za javno zdravje Gosti: na…
petek, 28 februar 2020 14:18

Seminar RAVNANJE Z EMBALAŽO,...

Sekcija živilskih dejavnosti in Sekcija za gostinstvo in turizem organizirata izobraževanje  RAVNANJE Z EMBALAŽO IN ODPADNO EMBALAŽO IN OBVEZNOSTI POVZROČITELJEV ODPADKOV, …
četrtek, 15 november 2018 15:02

11.strokovno srečanje gostincev

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije organizira že tradicionalno 11. Strokovno srečanje gostincev, ki bo v ponedeljek,…
petek, 05 oktober 2018 09:49

KATEGORIZACIJA NASTANITVENIH OBRATOV

Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov (Ur.l. št.22/2018) je začel veljati 1. oktobra 2018. Bistvena novost pravilnika je uvedba standardov Hotelstars…
Stran 1 od 2